sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Bram Stoker: Dracula

Nuori juristi Jonathan Harker matkustaa Transylvaniaan hoitamaan Lontooseen muuttamista suunnittelevan kreivi Draculan asioita, ja siitähän ei tunnetusti hyvää seuraa.

Draculahan paljastui yllättävänkin vereväksi klassikoksi! Kirja koostuu pääasiassa päiväkirjamerkinnöistä sekä nipusta kirjeitä ja muutamasta lehtileikkeestä. Rakenne toimii hyvin, tarjoten näppärästi useamman näkökulman tapahtumiin. Välillä edettiin vähän hitaanlaisesti ja kirjasta olisi mielellään saanut poistaa sivukaupalla turhia korulauseita joilla ilmennettiin milloin mitäkin: suurta rakkautta, kauhistusta tapahtumien johdosta, antautumista Jumalan tahtoon. Asiat olisivat tulleet selviksi yksinkertaisemmillakin ilmaisuilla. Mutta noin muuten ihan kelpo kirja jota oli mukavaa lukea!

Korulauseidenkin suhteen Stoker on mahtanut olla aikansa tapojen vanki, joten annettakoon niiden käyttö hänelle anteeksi - samoin kuin mieshahmojen esittämät kommentit siitä ettei vampyyrijahti ole naisten hommaa, he kun ovat niin heikkoja ja saavat traumoja. ;) Näistä käsityksistä huolimatta Mina Harker esiintyi monessa kohdin myös vahvana ja ennen kaikkea älykkäänä hahmona.

Mahtaisiko muuten jostain löytyä nettiin laitettuja klassikoiden aikalaisarvioita? Tästä olisi erityisen kiinnostavaa lukea sellaisia! Täytyypä googlailla myöhemmin, ellei jollain ole vinkkiä tarjolla. :)

Tämä toimi sekä Lukudiplomin Jännitystä-kategorian suorituksena että 1800-luvun kirjat -haasteen avauksena.

Ensimmäinen lause: Lähtö Münchenistä 1.5. klo 20.35, perillä Wienissä varhain seuraavana aamuna; tuloajan olisi pitänyt olla 6.46, mutta juna oli tunnin myöhässä.

Englanninkielinen alkuteos: Dracula (1897)

Ulkoasu: Olen tainnut aiemminkin kehua tätä Keskiyön kirjasto -sarjan synkeäntyylikästä olemusta. Graafinen suunnittelu: Tiina Palokoski.

Kustantaja Otava 2007 (1. suomenkielinen julk. 1977), suom. Jarkko Laine, 566 s.

6 kommenttia:

  1. Huoh. Näitä vanhoja klassikkoja olisi mukava lukea enemmänkin, mutta tästäkin tarinasta on jo nyt tullut nähtyä niin monta eri versiota elokuvissa, että kynnys tarttua kirjaan on aika iso. Mieluummin käyttää aikansa lukien tuntemattomia tarinoita. Mutta ehkä joskus vielä! Tai pikkuhiljaa!

    VastaaPoista
  2. Sama juttu. Tuntuu, että tämän tarinan sitä osaa jo etuperin ja takaperin ja monena versiona.
    Nuorena kyllä tykkäsin tästä kovasti, joten eiköhän tähän tule tartuttua taas jossain välissä.

    VastaaPoista
  3. Mm, yksi lempikirjoistani! Varsinkin osio, jossa Jonathan Harker on Draculan linnassa on tosi viihdyttävä, ja muutenkin näkökulman vaihdokset pitävät tarinan tuoreena. Jossain vaiheessa kirjoitan tästä varmaan blogiinkin, jos toteutan lempikirjat-postaussarjan.

    VastaaPoista
  4. Sonja ja Minna: Yllättäen tuo ongelma ei tässä kauheasti häirinnyt, vaikka tarina tosiaan tuttu onkin. Olen kyllä törmännyt pulmaan joskus toisten kirjojen kohdalla, ainakin Dickensin Saiturin joulun.

    Suvi: Eri näkökulmat kyllä piristivät kerrontaa mukavasti! Ihan niin paljon en ihastunut että lempikirjaksi tätä nostaisin, mutta kokemus oli kyllä ehdottomasti positiivinen! :)

    VastaaPoista
  5. Minulle(kin) tämä on tuttu ainoastaan elokuvana, mutta kirjakin kiinnostaa. Tämä löytyisi Project Gutenbergin sivuilta englanniksi. Hmm...

    VastaaPoista