sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Kirjaston sunnuntaivierasta kuuntelemassa

Multa jäi nyt vieras haastattelijoineen kuvaamatta, onneksi näpsin ennen keskustelua kirjastosta edes muutaman muuten vaan -kuvan! :)

Seinäjoen pääkirjaston sunnuntaivieras-sarjassa kuunneltiin tänään säveltäjää, Rehupiikles-yhtyeen perustajajäsentä sekä mm. Carl Barksin Roope-tarinoita Etelä-Pohjanmaan murteelle kääntänyttä Joose Tammelinia. Häntä jututti lukutottumuksista ja kirjavinkeistä toimittaja Hely Laurio. Olen nyt muutamaa sunnuntaivierasta ollut kuuntelemassa, ja kummastihan siinä aina alkavat ihan odottamattomat kirjat kiinnostaa, kun niistä tarpeeksi vakuuttavasti kerrotaan! :) Tammelinin vinkkilista oli seuraavanlainen:

  • Suomen runotar 1
  • Ernest Thompson Seton: Rolf salolla
  • Erno Paasilinna: Alamaisten elämää: kootut satiirit
  • Stefan Olivier: Syyttömät syylliset
  • Erik Tawaststjerna: Jean Sibelius 1-5


Minähän en toki pikaisten muistiinpanojeni perusteella pysty olemaan likimainkaan yhtä vakuuttava, mutta jos nyt lyhyesti suositusten perusteita kirjoittelen:
Valtaisan määrän kotimaista runoutta esittelevä Suomen runotar on Tammelinin sanoin iätön klassikko, jossa suomen kieli on kauneimmillaan. Jos ei tämä saa lukijaa murtumaan, niin ei mikään.
Partioliikkeen isän Ernest Thompson Setonin kirja on orpopojan ja intiaanin tarina, jota kehuttiin erittäin vangitsevaksi romaaniksi joka ei päästä näpeistään. Tätä tunnelmallisen hienoa luontokuvausta sisältävää, vuonna 1914 suomeksi ilmestynyttä teosta ilmeisesti löytyy huonosti enää kirjastoistakaan, mutta sähköisen version voi ladata ilmaiseksi Project Gutenbergista.

Paasilinna taas on Tammelinin mukaan kenties älykkäin tässä maassa elänyt ihminen, puoluekannasta viis, ja mainitusta satiirikokoelmasta tulee tavattoman hyvälle tuulelle.
Saksalaista Stefan Olivieria hän vertasi Mika Waltariin, löytäen mm. historiallisesta kuvauksesta paljon yhteistä. Vinkiksi valittu Syyttömät syylliset sijoittuu natsi-Saksaan ja etsii vastauksia siihen, miten senaikaisten tapahtumien absurdius oli mahdollista.
Viisiosaisesta Sibeliuksen elämäkerrasta taas kuultaa läpi se innostuksen palo jolla sen on kirjoitettu, sekä tulee ilmi koko nerouden ympäristö jossa Sibelius eli, luoden mestariteoksiaan vaikeissa oloissa.




Sunnuntaivieraiden vinkkilistat löytyvät kirjaston blogista. Monenlaisia kirjoja on jo tämän melko vähäisenkin kokemukseni perusteella ollut esillä. Muutaman viikon takaisen vieraan, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorin ja kansalaisopiston kirjallisuuspiirin vetäjän Sirkkaliisa Kankaanpään puheista jäi mieleen erityisesti kuvaus Cormac McCarthyn Veren ääriin -romaanin tarjoamasta hyytävän vahvasta, otteessaan pitävästä lukukokemuksesta. Teki mieli siepata kirja omasta hyllystä lukuun heti kotiin tultuani, vaikka olinkin juuri lukenut Menetetyn maan. Vielä en kuitenkaan ole siihen asti ehtinyt, mutta ehkäpä pian... Viikko sitten en harmikseni ehtinyt kuuntelemaan Etelä-Pohjanmaan opiston rehtoria Kyösti Nyyssölää, joka näkyy olevan kova John Irving -fani! :)

Ensi sunnuntaina vuorossa Antti Tuuri klo 14! Sitä ennen olisi kyllä tarjolla myös aikuisten kirjavinkkipiiri torstaina klo 19. Siihenkin olen haaveillut jo moneen kertaan pääseväni tutustumaan, mutta oma ja miehen vuorotyö, lapsenhoito ja aikainen aamuherätys yhdistettynä 30 km ajomatkaan kaupungille ovat vieneet voiton. Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että taidan päästä hyödyntämään äitiysloman synnytystä edeltävän osan tarjoamaa vapaampaa liikkuvuutta! :)


Lisää kirjastokuvia kiinnostuneille parin vuoden takaisessa postauksessani, jonka kirjoitin käytyäni tuohon uuteen kirjastorakennukseen tutustumassa. Uutta juttua aiheesta luvassa sitten joskus kun vanhan osan remontti valmistuu ja se yhdistetään uuteen puoleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti